Verhalen van onze medewerkers

Rubo van Galen: De atechnische techneut

17 juni 2023

3 minuten

Rubo van Gaalen

Als kind wist hij nog niet wat hij wilde worden en toen zijn zwager hem de technische kant op duwde, stribbelde hij eerst fel tegen. Hij had niks met techniek en wist niet eens hoe hij iets los of vast moest draaien. Wat hem wel leuk leek: met zijn handen werken, iets creëren. Na het behalen van zijn VAPRO B diploma was het méér dan duidelijk: hij had zijn passie gevonden bij O-I door het creëren van glas. De functie van mechanisch operator is hem dan ook op het lijf geschreven.

Bezige bij

Rubo is 26 jaar en nog niet zo heel lang in dienst bij O-I. Zijn carrière begon hij als uitzendkracht in 2020. Na de eerste ontmoeting op de plant voelde hij gelijk een klik. “Alles klopte, ik kreeg een warm gevoel. Ik wist dat ik hier hoorde.” Aangezien hij niet graag stil zit, besloot hij intern zijn VAPRO B diploma te halen. Nog geen 2 jaar later volgt hij alweer de opleiding VAPRO C om zichzelf te ontwikkelen tot proces operator. Zijn doel is om door te groeien tot specialist. Zijn shiftleader omschrijft hem als een hele ambitieuze cold-end operator. Zelf is hij echter heel bescheiden.

Een dag met Rubo

Rubo begint zijn dagen met een kopje koffie en een praatje met collega’s. Daarna zoekt hij op bij welke productielijn hij die dag moet zijn en lost zijn collega af. Door een overdrachtsgesprek vertelt zijn collega hem alle ins- en outs van zijn dienst en gaat daarna naar huis. Hij begint met het controleren van apparatuur en flessen. In acht uur voert hij vier inspecties uit. Klinkt heel eenvoudig, maar is het niet. “Het staat nooit stil. Ik ben constant bezig. Flesjes maken klinkt heel simpel, maar het is vakmanschap. Er komt veel meer bij kijken.”

Het werk van een mechanisch operator

Zijn functie kent vele facetten. Het is een veelzijdige en uiterst verantwoordelijke baan. Hij is eindverantwoordelijk voor elke fles. Zijn functie bestaat uit het bewaken van de kwaliteit van het eindproduct. Ook draagt hij bij aan het verbeteren en bewaken van het productieproces en de optimalisatie van de inspectiemachines. Allemaal aspecten waar hij een kick van krijgt.

image-sub-4443

Het plafond ligt bij O-I zo hoog als jij wilt. De kansen zijn oneindig, je moet ze alleen zelf willen pakken.

Een verantwoordelijke baan

Binnen zijn functie draagt hij veel verantwoordelijkheid. Per productielijn zijn er 10 tot 12 secties met 3 flessen. Steekproefsgewijs moet uit elke sectie 1 fles worden geïnspecteerd op visuele afwijkingen en dimensies. Hierbij kan gedacht worden aan de dikte van het glas, de kleur, de diameter van de opening. “Ik moet continu het proces monitoren om te kijken waar ik moet bijspringen of ingrijpen. Een kleine afwijking, kan een groot gevolg hebben. “In het ergste geval kan de consument zich bezeren aan het bierflesje. Dat wil je ten alle tijden voorkomen.”

Werken bij O-I

Ondanks zijn serieuze taak, haalt hij enorm veel plezier uit zijn baan. “Mijn team maakt het werk leuk. We zijn nauw betrokken bij elkaar, werken veel samen om uitdagingen te overwinnen. Iedereen staat voor je klaar!” En niet alleen zijn team maakt het werk leuk. O-I heeft volgens Rubo veel te bieden. “Er zijn veel doorgroei- en opleidingsmogelijkheden. Het plafond ligt hier zo hoog als jij wilt. De kansen zijn oneindig, je moet ze alleen zelf willen pakken.”

Potentiële collega’s

Een tip die Rubo potentiële collega’s wil meegeven is zich niet af te laten schrikken door wat je niet kan. Je kan namelijk alles leren, als je het maar wilt. “Toen ik begon was ik de meest atechnische persoon op aarde. Ik wist niet eens hoe ik iets los of vast moest draaien. Dat kan je allemaal leren. Het kan zo omslaan.” Wat er nog meer te halen valt, is volgens hem een fijne werksfeer en een hecht team waarin je jezelf zover kan ontwikkelen als je wilt.