Verhalen van onze medewerkers

Rosa van Doren-Schat

9 mei 2023

3 minuten

Rosa van Doren-Schat

Van de tien studenten was Rosa van Doren-Schat de enige vrouw op de opleiding. Maar bij vakken als wiskunde, procesoptimalisatie en natuur- en scheikunde deed ze niet onder voor de rest. Rosa studeerde Chemische Technologie en begon als Technisch Trainee bij O-I. Ze is sociaal en kan goed vertellen over de kwaliteitsprocessen van het bedrijf. Inmiddels is Rosa Customer Quality Account Manager, waar klantcontact en haar technische kennis samenkomen.

Hoe het begon

Rosa van Doren, 28 jaar, getrouwd en in blijde verwachting van haar eerste kindje. Vier jaar geleden verhuisde zij naar het midden van het land, en ging ze op zoek naar een traineeship. “Ik wist nog niet goed wat ik wilde doen na mijn opleiding, maar ik wist wel dat ik een traineeship wilde doen. Zo zie je namelijk allerlei afdelingen van een bedrijf en wat het beste bij je past.”

Eerste indruk van O-I

Bij de eerste rondleiding was ze enorm onder de indruk van de hitte. “Dat glas is zó heet, het verwerken gaat ook ongelofelijk snel! Dit soort processen had ik niet eerder gezien bij bedrijven waar ik eerder ben geweest.” Tijdens haar opleiding heeft ze gekeken bij (fabrieken van) bedrijven als BASF, Douwe Egberts en Friesland Campina. Maar de intense temperatuur bij het verwerken van glas was voor haar de eerste reden om te blijven.

Traineeship en eerste baan

Het traineeship verliep goed en het bedrijf wilde Rosa graag houden. Ze ging aan de slag als Trouble Shooter op het ‘cold end’. Dit is het gedeelte van de fabriek waar de bierflesjes wordt geïnspecteerd. Ze hield zich bezig met het ombouwen en controleren van inspectieapparatuur. Het was haar taak om de operators te ondersteunen. Zo hielp ze onder andere storingen oplossen of deze voor monteurs in kaart te brengen.

Rosa van Doren-Schat

“Als jij je inzet voor dit bedrijf, dan geven ze je daar veel voor terug!”

Graduate programma

Bij de sollicitatie voor haar huidige functie had Rosa al aangegeven dat ze de ambitie heeft om de huidige kwaliteitsmanager over te nemen als deze met pensioen gaat. Vrij snel in haar loopbaan kreeg Rosa het Graduate programma aangeboden. Voor haar een teken dat O-I zagen dat ze het goed deed. “Als jij je inzet voor dit bedrijf, dan geven ze je daar veel voor terug. Dit programma is echt een investering in mij! Niet elke baas zegt ‘ga maar een half jaar rondreizen, andere locaties bezoeken en netwerken.’”

Het was voor haar nu of nooit, zonder kinderen was het een eenvoudige keuze om het aanbod te accepteren. Een half jaar lang bezocht ze fabrieken door heel Europa en leerde ze alles over het proces van glas maken. Elke week behandelden ze een thema, zoals het mengen van de grondstoffen. Ook bezochten ze eindklanten, zoals een prosecco fabrikant in Tsjechië.

“Er komt zoveel meer kijken bij het maken van glazen verpakkingen dan je denkt. Door mijn huidige baan had ik al wel kennis van de inspectie van een product, maar niet hoe het tot stand komt. Terwijl het proces veel invloed heeft op het eindproduct.”

Customer Quality Account Manager

Sinds anderhalf jaar is Rosa Customer Quality Account Manager, al het contact met klanten loopt via haar. Ze bezoekt met vaste regelmaat grote klanten als Heineken of op afroep als er problemen of klachten zijn rondom het glaswerk. Zo vroeg een kleinschalige brouwerij zich laatst af of breuk in de fles door hen komt, of door het glas. Dan sturen zij de fles op en zorgt Rosa dat deze geïnspecteerd wordt.

“Uiteindelijk heb ik de klant bezocht en zag ik daar dat zij de dozen handmatig inpakken. Per vier pakken zij de flesjes op en stapelen deze vrij hardhandig op elkaar. Tja, dan gaan ze kapot.” Van de klachten is dus niet altijd alles gegrond, vaak komt dat neer op het wel of niet verstand hebben van glas. “De stipjes op het glas zijn bijvoorbeeld geen afwijking, dat is het gevolg van de vacuümgaatjes in het navormen. Die heb je nodig om de juiste vorm te krijgen.”

Een heleboel kansen

Op de vraag of Rosa nog lang bij O-I blijft werken, antwoordt ze volmondig ja; “Ik heb een heleboel kansen gekregen!”. Zo vertelt ze over een cursus in Amerika waar ze onlangs naartoe mocht; het Quality Manager Development Program.

Rosa geniet volop van haar baan en blijft met veel liefde voor O-I werken. Het feit dat ze met haar fiets naar het werk kan, is daarbij mooi meegenomen.