Verhalen van onze medewerkers

Onderdeel van het meubilair: Roeland Lopulalan

15 december 2022

4 minuten

header_blog_over_glas_gesproken

Vader, gedreven badminton speler en een waardevolle toevoeging binnen het team van O-I: we hebben het over Roeland Lopulalan. Inmiddels werkt hij ruim 36 jaar bij O-I, waar hij al 13 jaar verantwoordelijk is voor een hele productielijn. Na al die tijd doet hij zijn werk nog steeds met heel veel plezier en is hij apetrots op de producten die ze maken.

Vader, badmintonspeler en lijnmanager

Wanneer Roeland de kamer binnenkomt, neemt hij een grote glimlach mee. Hij is 56 jaar oud, vader van een zoon en een competitieve man. In zijn vrije tijd vind je hem bij badmintonwedstrijden. Als voorzitter van een badmintonclub stelt hij daar orde op zaken. Oorspronkelijk komt hij uit Leerdam, waar hij 48 jaar heeft gewoond. De laatste 8 jaren is Alphen aan de Rijn zijn thuisbasis.

Dromen

Als kind had Roeland nog geen specifiek doel voor ogen. Waar anderen dromen van astronaut, voetballer of brandweerman worden, was dit voor hem anders. Over een carrière bij O-I had hij nog nooit nagedacht. “Vroeger zeiden mijn ouders: als je niet oplet op school, dan kom je bij de glasfabriek te werken.” Dat dit zó anders voor hem zou uitpakken, had hij nooit verwacht.

Onderdeel van het meubilair

Toen Roeland zijn militaire dienstplicht vervulde, deed hij een open sollicitatie bij O-I. Gezien het feit dat het merendeel van zijn familie in de glasfabriek werkte, was dat ook niet gek. Zijn technische achtergrond en verantwoordelijkheidsgevoel werden hier gelijk opgemerkt. Na een kennismakingsgesprek werd hem dan ook direct een baan aangeboden. Hij heeft eerst ploegendiensten gedraaid en is daarna doorgegroeid tot zowel lijnmanager als opleidingsdeskundige. Na een dienstverband van bijna 4 decennia noemt hij zichzelf ook wel ”onderdeel van het meubilair”.

Lijnmanager

“De functie van lijnmanager is heel breed. Overkoepelend ben je verantwoordelijk voor het hele productieproces binnen jouw lijn en de mensen daarbinnen.” Kort samengevat bestaan Roelands werkzaamheden uit het waarborgen van de kwaliteit van gesmolten glas, controleren van machine instellingen, zorgvuldig inspecteren van flesjes en zorgen dat deze op de juiste manier in een pallet terecht komen en naar de klant kunnen. Wanneer hij de flesjes tegenkomt in de supermarkt rest hem nog maar één ding. Kijken of hij die fles heeft gemaakt op basis van codes onderop het flesje.

image-sub-4443

“Ik hoor thuis bij O-I. Er stroomt glas door mijn aderen.”

Dynamiek en diversiteit

Wat hij het leukste vindt aan zijn functie? Geen dag is hetzelfde. Van het waarborgen van het proces en het inspecteren van flesjes, tot aan het controleren van machines of het aansturen van mensen. Het is een dynamische baan met diverse werkzaamheden. Wat het verschil voor Roeland maakt is het magische proces erachter. “Binnen no time ontstaat er van niets iets. Het voelt bijna als een magisch proces. De hoeveelheid werk, techniek en kennis achter een fles: dat is ongekend!” vertelt hij apetrots.

Blind vertrouwen

Dat hij zijn ploeg moet aansturen en zorgen dat hun neuzen dezelfde kant opstaan is een feit. Zij maken het werk echter wel tig keer zo leuk. “Het is een hechte groep die weet van aanpakken. We vertrouwen elkaar blind. Met een fysiek zware baan moet je ook wel betrokken blijven. Je moet weten wanneer je iets moet overnemen van je collega en wanneer je moet assisteren.” Één ding is zeker: het team weet niet van ophouden. Ze gaan niet eerder weg voordat alles goed draait! En Roeland’s doel is om iedereen gezond en veilig naar huis te sturen.

Geboren glasman

Ondanks zijn 36 jaar bij O-I, is hij er nog niet klaar. Door de vele opleidings- en doorgroei mogelijkheden kan hij zichzelf nog zeker verder ontwikkelen. In de nabije toekomst wil hij zich vooral richten op opleidingsprojecten. Zijn kennis overdragen aan de nieuwe generatie is wat hem hierin drijft. Over één ding is hij in ieder geval duidelijk, hij hoort thuis bij O-I. “Er stroomt glas door mijn aderen.”