Verhalen van onze medewerkers

Veiligheid voorop: Rene van der Linden

15 december 2022

4 minuten

Veiligheid voorop: Rene van der Linden

Opgegroeid in een tijd waarin studeren niet voor iedereen vanzelfsprekend was, vond Rene zijn roeping op zee met de Marine. Tijdens deze periode, studeerde hij ook aan de HTS. In 1990 trad hij in dienst bij O-I en werkte zich op van operator naar zijn huidige functie. Met 60 jaar levenservaring, een carrière van 33 jaar bij O-I Leerdam, en een recente promotie tot grootvader, brengt Rene een schat aan wijsheid en zorg naar zijn rol als Risk & Safety Manager.

Toewijding aan veiligheid

Rene van der Linden staat aan het roer van de veiligheidsafdeling bij O-I Leerdam. “Ik heb altijd geloofd dat echte veiligheid begint met een diep begrip van de risico’s,” zegt Rene. Zijn indrukwekkende loopbaan van 33 jaar bij het bedrijf begon op zee na de MAVO. “Mijn tijd bij de Marine en mijn technische studie vormen de ruggengraat van mijn aanpak in veiligheidsmanagement.”

Van operator tot veiligheidsexpert

In 1990 startte Rene als operator en sindsdien heeft hij zijn carrière bij O-I compleet getransformeerd. “De overstap van operator naar veiligheid was een logische stap voor mij,” legt hij uit. Na de geboorte van zijn kinderen besloot hij meer tijd thuis door te brengen, wat leidde tot een overstap naar de ‘cold end’-afdeling. Zijn passie voor veiligheid leidde hem uiteindelijk naar zijn huidige rol. “Het studeren van Veiligheidskunde was een logische stap om mijn kennis te verdiepen.”

Een proactieve aanpak

“Veiligheid is meer dan regels volgen; het gaat om het creëren van een cultuur van bewustzijn,” benadrukt Rene. “Je kunt een ongeval niet altijd voorkomen, maar je kunt wel voorkomen dat het nog eens gebeurt.” Dit uitgangspunt vormt de kern van zijn werk: bewustwording vergroten, incidenten analyseren en preventieve maatregelen treffen. Zijn aanpak is niet alleen reactief maar ook proactief. Medewerkers worden aangemoedigd om maandelijks te rapporteren over potentiële gevaren en oplossingen, wat bijdraagt aan een cultuur van veiligheid en betrokkenheid.

Veiligheid voorop: Rene van der Linden

“Veiligheid is bij O-I de belangrijkste kernwaarde. Het gaat boven productie en boven kwaliteit. Dit vinden wij het allerbelangrijkste.”

De vijf Gouden Regels

De basis van Rene’s filosofie ligt in de ‘5 Gouden Regels’. “Deze regels zijn geen checklist, maar vormen de basis van veiligheid op de plant.” Ze omvatten richtlijnen en procedures zoals het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen en veilig werken op hoogte. “Elke regel is een herinnering dat veiligheid bij ons zelf begint. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid. De risk en safety manager is niet alleen verantwoordelijk voor de veiligheid, dat ben je zelf!”

Training en bewustwording

Jaarlijkse veiligheidsdagen en verplichte veiligheidsvideo’s vormen een integraal onderdeel van het veiligheidsbeleid. Hier worden BHV-trainingen gegeven en praktische oefeningen uitgevoerd, zodat iedereen weet wat te doen in geval van nood. Deze dag benadrukt het belang van voorbereiding en naleving van de veiligheidsregels. “Het gaat er niet alleen om wat je weet, maar hoe je het toepast. Training is essentieel om deze kennis fris en relevant te houden.”

Veiligheid en verantwoordelijkheid

In de loop van de jaren heeft Rene een omgeving gecreëerd waarin veiligheid niet alleen een beleid is, maar een levenswijze. Zijn benadering heeft bijgedragen aan een cultuur waarin veiligheid voorrang heeft op alles. “We streven naar een omgeving waar iedereen zich verantwoordelijk voelt voor hun eigen veiligheid en die van hun collega’s. Veiligheid is bij O-I de belangrijkste kernwaarde. Het gaat boven productie en boven kwaliteit. Dit vinden wij het allerbelangrijkste.”