Verhalen van onze medewerkers

Mike Overweg: aanjager van duurzaamheid

25 maart 2024

3 minuten

Denny de Jong hart voor techniek

Mike Overweg, 31, heeft in zijn vier jaar bij O-I zijn plek gevonden als Energiemanager en Projectleider. Met een achtergrond in Technische Bedrijfskunde en een hart dat klopt voor duurzaamheid, heeft Mike een unieke kijk op hoe technologie en milieubewustzijn elkaar kunnen versterken. “Bij O-I krijgen goede ideeën ruimte. Dat maakt het verschil.”

Van beperking naar innovatie

Met een solide basis in Technische Bedrijfskunde vanuit Tilburg en een vroege carrière bij een afvalverwerkingsbedrijf in Soest, waar Mike’s vernieuwende ideeën tegen de beperkingen van een kleine technische dienst aanliepen, vond hij zijn roeping bij O-I. “Ik had goede ideeën maar kon er niks mee. Er werd niks mee gedaan.” De overstap naar O-I markeerde een keerpunt. “Als je bij O-I goede ideeën hebt, dan krijg je alle faciliteiten, mogelijkheden en hulp om dat uit te voeren. Mensen die mee willen helpen en denken, en dat is fijn.” Deze overgang benadrukt voor Mike een periode waarin hij niet alleen op zijn plek zit, maar ook zijn passie voor duurzaamheid en efficiëntie volledig kan uitleven.

 

Werk-privé balans

Woonachtig in Culemborg, brengt Mike zijn twee kinderen op de fiets naar school voordat hij naar het werk gaat. Deze dagelijkse routine weerspiegelt zijn streven naar efficiëntie en duurzaamheid, niet alleen op het werk maar ook in het privéleven. “De flexibiliteit bij O-I, gecombineerd met de mogelijkheid om vanuit huis te werken en ADV-dagen, maakt het voor mij mogelijk om een goede werk-privé balans te vinden.”

 

Dynamische baan

Als Energiemanager en Projectleider speelt Mike een cruciale rol in het optimaliseren van productieprocessen. Zijn taken variëren van het leiden van machinevervangingsprojecten, die een grondige voorbereiding en coördinatie vereisen, tot het beheren van revisieprojecten waarbij bestaande apparatuur wordt vervangen voor efficiëntere modellen. Mike is verantwoordelijk voor het maken van actielijsten, het leiden van wekelijkse vergaderingen en het zorgen dat alles in goede banen wordt geleid. “Mijn doel is om onze productie niet alleen efficiënter maar ook duurzamer te maken.”

image-sub-4443

“”Als je bij O-I goede ideeën hebt, dan krijg je alle faciliteiten, mogelijkheden en hulp om dat uit te voeren. Mensen die mee willen helpen en denken, en dat is fijn. 

Samenwerken aan duurzaamheid

Mike benadrukt het belang van teamwork in het bereiken van O-I’s duurzaamheidsdoelen. “Samenwerking is cruciaal. Of het nu gaat om het verminderen van energieverbruik of het implementeren van duurzame technologieën, we streven gezamenlijk naar verbetering.” Zijn rol brengt hem in contact met diverse teams binnen O-I, waar hij een centrale figuur is in het stimuleren van milieuvriendelijke innovaties.

 

Technologie en innovatie

Als projectleider van technische projecten bij O-I, staat Mike aan het roer van initiatieven die de productieprocessen niet alleen efficiënter maar ook duurzamer maken. “Van machinevervangingen tot revisieprojecten, mijn rol vereist coördinatie, planning, en een scherpe blik op duurzaamheid.” Zijn vermogen om projecten van concept tot realisatie te leiden, onderstreept zijn waarde voor het team.

 

Toekomstdromen

Met een blik op de toekomst overweegt Mike een rol waarbij hij zijn invloed kan uitbreiden naar meerdere landen of zelfs een leidinggevende positie binnen O-I. “Er liggen nog zoveel mogelijkheden in duurzaamheid en elektrificatie. Mijn huidige rol zit vol uitdagingen die ik nog wil verkennen.” Maar wat hem drijft, is de kans om bij te dragen aan een groenere wereld.

 

Persoonlijke missie

Duurzaamheid is niet alleen een professionele passie voor Mike; het is een levenswijze. “Van geen vlees eten tot het verlagen van mijn energieverbruik thuis, ik probeer met kleine stappen een verschil te maken.” Bij O-I vindt hij gelijkgestemden die samen werken aan het doel om de productie van glas – het schoonste en meest recyclebare materiaal – nog duurzamer te maken.

Bij O-I is Mike meer dan een werknemer; hij is een aanjager van duurzaamheid op weg naar een groenere toekomst.