Verhalen van onze medewerkers

Maico Veltrop: van chemie tot glasproductie

7 mei 2024

3 minuten

Maico Veltrop

Maico Veltrop, 31 en woonachtig in Heerlen, gebruikt zijn expertise in chemische technologie voor innovatie in de glasproductie bij O-I. Als graduate engineer combineert hij dagelijks zijn passie voor chemie met zijn talent voor probleemoplossing. “Ik begon in de chemie, maar O-I biedt de praktische uitdagingen die ik zoek. Hier haal ik meer uit mijn carrière dan alleen rapporten schrijven. Ik maak echt een verschil.”

Van lab naar fabriek

Maico begon zijn carrière in een laboratorium, waar hij zich specialiseerde in wateranalyse. De drang naar een dynamische omgeving en directe betrokkenheid bij productieprocessen leidde hem naar O-I. “Ik zocht een rol waar ik mijn kennis kon toepassen en uitbreiden binnen de structuur van een bestaand bedrijf. Bij O-I kan ik mijn rugzakje met kennis vullen, niet alleen door adviezen te geven maar echt betrokken te zijn bij het productieproces.” In januari stapte hij bij O-I naar binnen in Maastricht, direct in het uitgebreide graduate programma.

 

Het opleidingstraject

Het graduate engineer programma duurt anderhalf jaar. “Dit traject geeft ons een brede blik op het hele productieproces voordat we ons specialiseren. Je begint breed en gaat daarna pas verdiepen. Dit geeft je de kans om echt te begrijpen wat elke afdeling doet.” Tijdens de opleiding doorlopen hij en zijn internationale teamgenoten verschillende fasen, waaronder drie weken durende rotaties in diverse fabrieken. Hier combineren ze theorielessen middels presentaties met echte ervaringen op de werkvloer. ” Elke rotatie behandelt een specifiek onderdeel van de productie. We beginnen met veiligheid en kwaliteit en gaan vervolgens van ovens en gemeng tot aan het verpakken van het eindproduct. We hebben geen tussentijdse toetsen. Het is leren door ervaren en vragen te stellen.”

 

Cultuur en collegialiteit

Wat Maico het meest waardeert aan O-I is de laagdrempelige cultuur en de toegankelijkheid van collega’s. “Vanaf dag één voelde ik me onderdeel van het team. Je kunt overal binnenlopen, vragen stellen, en iedereen is bereid om te helpen.” De toegankelijkheid en bereidheid van collega’s om kennis te delen, versterken het gevoel van samenwerking. “Zelfs met meer dan 340 collega’s voelt het als een kleine team waar iedereen elkaar kent en steunt. Je leert niet alleen over glas, maar ook over samenwerking en netwerken binnen het bedrijf.”

Maico Veltrop

“Vanaf dag één voelde ik me onderdeel van het team. Je kunt overal binnenlopen, vragen stellen en iedereen is bereid om te helpen.”

Toekomstplannen

Na het afronden van het opleidingstraject heeft Maico de ambitie om door te groeien binnen O-I. “Ik ben geïnteresseerd in de functie van lineleader of misschien een rol bij de ovens & gemeng, waar mijn chemische kennis en mijn liefde voor puzzelen goed van pas komen.” Zijn doel is om te werken in een omgeving waar diversiteit en dynamiek voorop staan, iets wat O-I volgens hem uitstekend biedt.

 

Advies aan graduates

Voor toekomstige graduates heeft Maico een duidelijke boodschap: “O-I biedt een unieke kans om veel te leren, verschillende fabrieken te zien en een diep inzicht te krijgen in de glasindustrie. Profiteer van de kans om de industrie van binnenuit te leren kennen. Als je creatief en flexibel bent, vind je hier je plek. Geen dag is hetzelfde, en dat maakt het werk hier zo boeiend. Je werkt nauw samen met collega’s en leert elke dag iets nieuws.”