Verhalen van onze medewerkers

Joost Laven: Een duurzaam hart

12 januari 2024

3 minuten

Joost Laven: Een duurzaam hart

Joost Laven, de Sustainability Manager bij O-I, zet zijn passie voor duurzaamheid om in actie. Met een achtergrond in werktuigbouwkunde en een hart voor het milieu, is hij de ideale leider voor onze duurzaamheidsinitiatieven.

Van Delft naar O-I

Joost begon direct na zijn studie aan de TU Delft bij O-I. “Ik waardeer de stabiliteit van een global concern. Glas is een circulair topproduct, oneindig recyclebaar. Dat spreekt mij enorm aan.” Hij koos voor O-I vanwege de nabijheid van zijn woonplaats en de kans om echte verandering te brengen in een energie-intensieve industrie.

Sinds 2011 heeft Joost diverse rollen vervuld binnen O-I. Van trainee in Schiedam tot EHS Manager. “Elke functie heeft me iets nieuws geleerd. Nu kijk ik meer naar de toekomst, naar wat we de komende 10 jaar kunnen bereiken. En dan merk je dat alles bij elkaar komt in mijn huidige functie.”

 

Een bron van energie

Getrouwd en vader van twee, vindt Joost zijn balans in familietijd en hobby’s zoals racefietsen. “Mijn gezin en hobby’s geven me de energie die ik nodig heb om me elke dag weer in te zetten voor een duurzamere wereld.”

 

Duurzaam leven, duurzaam werken

Thuis en op het werk, duurzaamheid is voor Joost geen keuze, maar een levenswijze. “Duurzaamheid zit in mijn DNA.” Met zonnepanelen en warmtepompen thuis, en dagelijks inspanningen bij O-I om de inzet van glasscherven te verhogen en energieverbruik te verminderen, zet hij zich in voor een groenere wereld. “Het gaat niet alleen om grote veranderingen, maar ook om dagelijkse beslissingen,” legt hij uit. “Het is onze missie om een van de duurzaamste locaties binnen het concern te zijn.”

Joost Laven: Een duurzaam hart

“Glas is een circulair topproduct, oneindig recyclebaar. Dat spreekt mij enorm aan.”

Joosts wereld

Van het verbeteren van productieprocessen tot het werken met technologieën die energie besparen, Joosts rol bij O-I is veelzijdig. “Elk project, groot of klein, is een stap naar een duurzamere toekomst.” Zijn werk strekt zich uit over meerdere landen, waarbij hij zich aanpast aan de lokale uitdagingen en kansen.

 

Visie op innovatie

Joost ziet volop kansen voor innovatie. “We moeten ons aanpassen en veranderen om bij te blijven.” Zijn focus ligt op energiebesparing, temperatuurbeheersing in processen, en efficiëntere inzet van compressoren en motoren. “Elk land heeft zijn unieke uitdagingen, maar we streven samen naar duurzamere technologieën.” Bij O-I kijkt Joost vooruit naar innovaties zoals zuurstof gestookte ovens en elektrificatie van productieprocessen. “Deze technologieën zijn niet alleen beter voor het milieu, maar verbeteren ook onze efficiëntie,” legt hij uit.

 

Erkenning

In 2022 won O-I’s Leerdam locatie, onder Joosts leiding, een belangrijke Sustainability Award. “We werden beoordeeld op CO2-uitstoot, energiegebruik, en scherveninzet. Om als tweede te eindigen, tussen 67 plants, was een enorme eer.”

Bij O-I werk je niet alleen aan innovatieve projecten, maar draag je ook bij aan een beter milieu. Sluit je aan bij Joost en O-I in de missie naar een groenere toekomst. Doe jij mee?