Verhalen van onze medewerkers

Geert van den Belt: “Er is altijd wat te doen of te leren.”

4 april 2023

3 minuten

header_blog_over_glas_gesproken

Als kind rende hij rond in een colbertje met een notitieblokje in zijn hand. Dan deed hij alsof hij een politieagent was en schreef verschillende kentekens op. Toen hij ouder werd, besefte hij dat zijn passie ergens anders lag. In de techniek. En zo rolde hij bij O-I naar binnen.

Een fijne man

Hij is 56 jaar oud, vader van 2 kinderen en dierenliefhebber. Thuis heeft hij een kat en een hond om voor te zorgen. Zijn hobby’s bestaan uit muziek, knutselen, touren met zijn auto of films. En dan met name documentaires. In zijn vrije tijd wil hij vooral ontspannen en genieten van het leven. Dat is dan ook wat hij doet. Ook op het werk weet hij het leuk te houden. Voor zichzelf en zijn collega’s. Een fijne man: Geert van den Belt.

Operator hot end

31 jaar geleden trad hij in dienst bij O-I als leerling-operator. Sindsdien is hij doorgegroeid tot operator, operator B, operator A, hoofdoperator, technisch assistent en daarna line leader. Hij werkte als line leader, maar besloot een stapje terug te doen omdat hij behoefte had aan regelmaat, meer vrije tijd en andere werkzaamheden. Hij wou zijn kennis graag overdragen aan de nieuwe generatie. Dat heeft hij gevonden in de functie van groepsleider. “Ik wilde meer rust en regelmaat. Als operator heb ik meer zekerheid wat betreft mijn uren en doordeweeks meer vrij.”

Meer verbinding

Als line leader miste hij zijn plekje op de werkvloer. Hij stuurde in deze functie meer mensen aan, waardoor hij minder tijd had om de verbinding op te zoeken. Als operator voelt hij meer onderlinge connectie met zijn collega’s. “Op de werkvloer ben je gewoon meer betrokken. Je werkt nauw samen met collega’s, waardoor je meer verbinding hebt.” Geert heeft dan ook altijd tijd voor een babbeltje of een grapje. “Ik hou wel van een praatje, maar als er gewerkt moet worden dan zetten we allemaal de schouders eronder en gaan we ervoor.”

image-sub-4443

“Op de werkvloer ben je gewoon meer betrokken. Je werkt nauw samen met collega’s, waardoor je meer verbinding hebt.”

Op pad met Geert

Zodra hij op de plant komt, start zijn werkmodus. De eerste twee uur van zijn dienst maakt hij een analyse van wat er allemaal moet gebeuren en hoe alles draait. “Je moet eerst kijken naar hoe je bedje is opgemaakt en of het wel is opgemaakt”. Hierna gaat hij aan de slag met de machines. “Dat de machines het gisteren goed deden, betekent niet dat ze dat vandaag ook doen. Je moet periodieke controles uitvoeren en op basis daarvan instellingen bij en afsturen.” Hij houdt ook de uitvallen in de gaten en bedenkt hoe hij dit kan verbeteren of oplossen. In de tussentijd vindt er ook overleg met collega’s plaats.“

Breed scala aan techniek

“Het werk is niet geestdodend: als je je hier verveelt, vind je nergens een leuke baan. Er is altijd wat te doen of te leren.” Dat er veel variatie is in werkzaamheden, blijkt ook een feit. Op de plant vind je techniek in alle vormen: hydrauliek, techniek, pneumatiek en technologie. Een breed scala die ervoor zorgt dat geen dag hetzelfde is.

Flexibiliteit

Om dit werk te kunnen doen, zijn er wel een paar voorwaarden waar je volgens Geert aan moet voldoen. Je moet vindingrijk zijn, oplossingsgericht en aanpassingsvermogen hebben. “Door de werkomstandigheden, moet je flexibel kunnen zijn. Het ene moment werk je aan machine om instellingen aan- en af te sturen en het volgende moment ben je aan het overleggen met je collega’s. Je moet je kunnen aanpassen aan de omstandigheden en je collega’s. Uiteindelijk doe je het toch samen.” Wat betreft de hitte, daar wen je wel aan volgens Geert. Je gaat er juist efficiënter en sneller door werken vertelt hij.