Verhalen van onze medewerkers

Avelino Saccol: Van heftruck chauffeur naar hoofd operator

9 december 2022

3 minuten

header_blog_over_glas_gesproken

Van Italiaanse oorsprong, 31 jaar getrouwd en hoofd operator. Al vanaf 1984 in dienst bij O-I Maastricht en inmiddels onderdeel van de inboedel. We hebben het over Avelino Saccol. Inmiddels al jaren operator en een belangrijke man binnen de muren van O-I. Over zijn functie vertelt hij ons meer.

Loopbaan

Als kind wist Avelino eigenlijk al dat hij in de techniek wilde werken. Hij volgde een opleiding tot automonteur, maar vond er geen werk in. Zijn vader werkte al jaren bij O-I toen hij besloot een gok te wagen. Na één sollicitatiegesprek boden ze hem al een vaste baan aan. Hij begon als heftruck chauffeur en heeft zichzelf in 38 jaar tijd doorontwikkeld tot hoofd operator.

Brede functie

“Als hoofd operator heb ik een hele brede functie. Ik ben verantwoordelijk voor mensen, apparaten en producten.“ In zijn functie moet hij dan ook ingrijpen wanneer er technische storingen zijn, deze zelf oplossen of doorzetten naar de juiste persoon. Maar ook oplossingen bedenken, mensen aansturen, controles en inspecties uitvoeren, meten of producten aan eisen van de klant voldoen en controleren of ze op de juiste manier verpakt worden, behoren tot zijn werkpakket. Kort gezegd; hij moet alles in goede banen leiden en ingrijpen waar nodig.

Dynamiek

Wat hij het leukste vindt aan zijn baan is de dynamiek. Er is elke dag weer een nieuwe uitdaging en iets te doen. “Het is geen kantoorbaan waar je de hele dag stil zit. Er is veel variatie in werkzaamheden. Je hebt de techniek, de verantwoordelijkheid, je werkt nauw samen met mensen. Er is van alles wel wat.”

image-sub-4443

“Ik werk hier al zo lang dat ik ben vergroeid met het bedrijf. Ik kan me niet voorstellen dat ik ergens anders werk.” 

Mensen-mens

En het aspect van samenwerken met mensen maakt zijn baan nog leuker. Avelino vindt de mensen om hem heen erg leuk, is gek op zijn ploeg en vindt het directe contact op de werkvloer ontzettend inspirerend. “Ik heb een goede band met mijn collega’s. We hebben een goede mix van jong en oud op de werkvloer. In ons werk is er natuurlijk altijd een risicofactor. Je werkt met grote machines in een soms stressvolle omgeving. Je moet elkaar blind vertrouwen en samenwerken. Uiteindelijk doen we het samen.”

Vergroeid

Na 38 jaar dienstverband is Avelino nog steeds erg positief over zijn functie. Hij heeft zijn plekje gevonden binnen de muren van O-I. Over zijn verdere carrière is hij dan ook glashelder. “Ik werk hier al zo lang dat ik ben vergroeid met het bedrijf. Ik kan me niet voorstellen dat ik ergens anders werk. Het is een deel van mij en mijn leven. Ik ga nog altijd iedere dag met veel plezier naar mijn werk.”

De toekomst zit in glas

Waarom iemand bij O-I zou moeten werken is volgens hem erg simpel. “De toekomst zit in glas. Het is duurzaam, oneindig recyclebaar en kent vele vormen.” Ook zijn de arbeidsvoorwaarden top. Je krijgt een goed salaris, hebt een goede werk-privé balans, de werkzaamheden zijn gevarieerd en je hebt baanzekerheid. “Je kunt hier oud worden.”