Blog

Veiligheid op de plant

Het begint bij jou!

21 november 2023

3 minuten

Veiligheid op de plant

Veiligheid is geen toeval, het is een bewuste keuze. Onze regels en procedures zijn er niet alleen voor de show, ze zijn er om jou en je collega’s te beschermen. Maar veiligheid is meer dan regels volgen: het gaat om bewustzijn, verantwoordelijkheid en continue verbetering.

 

Een veilig begin

Nog voordat je begint met werken op de plant in Leerdam speelt veiligheid al een rol. Nieuwe medewerkers worden verwelkomd met een uitgebreide introductie in onze veiligheidscultuur. Dit omvat een informatieve video over de regels en verwachtingen, gevolgd door een test om te zorgen dat je goed voorbereid bent voordat je de plant betreedt.

 

De 6 Gouden Regels

Onze 6 Gouden Regels vormen de ruggengraat van onze veiligheidsfilosofie:

1. Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s): Jouw veiligheid begint bij jezelf. Draag altijd de aanbevolen PBM’s. Deze regel is cruciaal om verwondingen door bijvoorbeeld gebroken glas te voorkomen. Of het nu gaat om handschoenen, veiligheidsschoenen of helmen, deze uitrusting beschermt je tegen alledaagse gevaren.
2. Lockout-Tagout: Als je een machine uitschakelt om reparaties of onderhoud uit te voeren, gebruik dan de lockout-tagout procedures om te voorkomen dat iemand de machine onverwacht inschakelt en je gewond raakt.
3. Werken op hoogte: Valgevaar is een van de grootste risico’s op letsel. Bij werken op hoogte, vanaf 1.20 meter, is het gebruik van de juiste valbeveiliging verplicht. Denk hierbij aan het bouwen van een platform of dragen van een harnas.
4. Bediening van machines: Gebruik altijd het juiste gereedschap en procedures, vooral wanneer er storingen optreden.
5. Voertuigen besturen: Zorg voor oogcontact met chauffeurs en volg de veiligheidslijnen. Gebruik geen telefoon tijdens het rijden of bedienen van apparatuur. Maatregelen die de sleutel tot het voorkomen van ongevallen zijn.
6. Bevoegd te stoppen met werk: De veiligheid van jou en je collega’s begint bij jezelf, daarom heeft iedereen op de plant het recht én de plicht om werkzaamheden te stoppen als deze onveilig lijken. Daarover meer hieronder.

 

Verantwoordelijkheid en teamgeest

Veiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid, een collectieve inspanning om zorg te dragen voor elkaar. Iedereen heeft dan ook het recht én de plicht om werkzaamheden te stoppen als deze onveilig lijken. Deze cultuur van zorg en verantwoordelijkheid versterkt het teamgevoel en de persoonlijke betrokkenheid bij veiligheid. Denk aan je collega’s als je familie, zorg voor hun veiligheid zoals je voor je eigen gezin zou zorgen.

 

Veiligheid op de plant

Betrokkenheid

Communicatie is hierin de sleutel tot betrokkenheid. Wij moedigen elke medewerker aan om maandelijks minstens één melding te maken van een gevaarlijke situatie of verbetervoorstel. Deze betrokkenheid wordt beloond en stimuleert iedereen om actief bij te dragen aan een veiligere werkomgeving.

 

Training

Kennis is macht, vooral als het om veiligheid gaat. En onze jaarlijkse veiligheidsdag en reguliere trainingen zorgen ervoor dat je altijd op de hoogte bent van de beste veiligheidspraktijken. Deze sessies omvatten praktische scenario’s en herhaling van de basisprincipes, waardoor iedereen op één lijn blijft qua veiligheidsbewustzijn. Van brandveiligheid tot eerste hulp, onze protocollen zijn ontworpen om snel en effectief te reageren in noodsituaties. We oefenen regelmatig evacuaties en andere scenario’s om ervoor te zorgen dat iedereen weet wat te doen als het onverwachte gebeurt.

 

Veiligheid als identiteit

Onze EHS-plannen en OI Care-initiatieven benadrukken onze toewijding aan een veilige en gezonde werkomgeving. Door regelmatig onze benaderingen en strategieën te herzien, zorgen we ervoor dat veiligheid niet alleen een prioriteit is, maar een integraal onderdeel van hoe we bij O-I Leerdam werken en leven.

 

Veilige toekomst

Veiligheid gaat verder dan alleen het naleven van regels. het gaat om een cultuur van zorg, aandacht en voortdurende verbetering. Vanaf het moment dat je bij ons komt werken, word je onderdeel van deze cultuur, waarbij elke actie en elk moment telt voor een veiligere werkomgeving. Jouw bijdrage aan deze cultuur maakt het verschil. Onthoud: veiligheid begint bij jou, maar het is aan ons allemaal om het voort te zetten.