Blog

Over glas gesproken

9 december 2022

3 minuten

header_blog_over_glas_gesproken

Glas. Een oneindig recyclebaar en duurzaam materiaal. Of het nou een bierflesje, een pot bonen of een glas is. Je gebruikt het dagelijks en komt het overal tegen. Maar hoe wordt het eigenlijk gemaakt? Dat vertellen wij jou in deze blog.

Glas. Al 5000 jaar wordt het gemaakt door vuur en zand. Het is het meest duurzame en pure verpakkingsmateriaal ter wereld. Glas beschermt de smaak van het product dat erin wordt gegoten. Vanaf de eerste hap of slok tot aan de laatste. De duurzame karakter en oneindige mogelijkheden voor omvorming en creativiteit, maken het een geliefd materiaal bij O-I.

Smeltoven

Kiezelzand, natriumcarbonaat, kalksteen en gerecycled glas zoals scherven uit de glasbak (40 tot 70%). Deze ingrediënten worden samengebracht in de smeltoven. Met ruim 1600 graden Celsius zijn onze smeltoven heter dan gesmolten lava. Elk uur wordt er gemiddeld 10 ton aan glas gesmolten in onze ovens.

Raffinadeur

De vloeibare rivier van gesmolten glas stroomt hierna in een raffinadeur. Hier wordt het tot een perfecte substantie verwerkt en op de juiste temperatuur gebracht. Het vloeibare glas wordt hierna door een computergestuurde installatie tot het gewenste formaat gesneden.

banner_blog

Vormen en gieten

Nadat het gesmolten glas perfect op maat in klodders wordt gesneden, is het tijd om de flessen te gaan vormen. De klodders worden in mallen gegoten. En dan begint het vormingsproces. Door middel van lucht en vuur. De vormende kracht van beide materialen zorgen voor de creatie van een prachtig flesje. We creëren wel 5 miljoen flesjes per uur, 24 uur per dag en 365 dagen per jaar. Bij O-I gaat het licht nooit uit.

Testen, testen en nog eens testen

Warm en voorgevormd, maar nog niet klaar. De flesjes worden opnieuw verwarmd en daarna langzaam gekoeld tot aan kamertemperatuur. De flesjes zijn nu klaar om getest te worden. De criteria waarop we testen zijn kwaliteit, grootte, vorm, dikte, stevigheid en kleur. Elk flesje moet perfect zijn voor het de fabriek kan verlaten.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen binnen O-I? Volg ons: