Blog

Leren met VR: De fabriek van de toekomst

22 mei 2023

3 minuten

header_blog_over_glas_gesproken

Wist je dat Virtual Reality (VR) een fantastische manier is om te leren over bedieningen en instellingen aan machines? O-I Nederland snapt dit en heeft er daarom voor gekozen om gebruik te maken van deze technologie. Zo leer jij op een interactieve en boeiende manier over glas. 

Waarom VR zo effectief is voor technische trainingen

Door middel van VR-brillen kun je jezelf onderdompelen in een levensechte omgeving waarin je aan de slag gaat met het bedienen en instellen van de machines. Je kunt letterlijk de machines van binnen en buiten bekijken, zodat je een goed beeld krijgt van hoe alles werkt. Dit maakt het leren niet alleen veel leuker, maar ook veel effectiever. Het is immers veel makkelijker om iets te begrijpen en te onthouden wanneer je het zelf hebt gezien en ervaren.

 

Flexibel en efficiënt leren

Maar wat maakt de VR-lesmethode van O-I nu zo bijzonder? Ten eerste kun je op je eigen tempo leren. Je hoeft niet te wachten tot de rest van de klas klaar is met een opdracht en je kunt ook altijd even pauzeren als je dat nodig hebt. Bovendien kun je zelf bepalen welke onderdelen van de machine je wilt bekijken en hoe dieper je daarop wilt ingaan. Zo kun je jezelf op een flexibele en efficiënte manier ontwikkelen.

Fouten maken mag: veilig experimenteren met VR

Daarnaast biedt VR ook de mogelijkheid om verschillende scenario’s te oefenen en fouten te maken zonder dat er echte gevolgen aan vastzitten. Hierdoor kun je op een veilige manier leren en experimenteren. Je kunt bijvoorbeeld oefenen met het veilig bedienen van machines, onder controle krijgen van een brand of het oplossen van storingen. Zo bouw je ervaring op en kun je straks met vertrouwen aan de slag als operator of technisch specialist.

 

De toekomst van de industrie

Bovendien is de VR-lesmethode ook nog eens duurzaam. Omdat je alles digitaal kunt leren, zijn er geen echte machines en materialen nodig, waardoor er minder energie en grondstoffen worden gebruikt. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van de fabriek. En dat is weer goed nieuws voor jou als toekomstige werknemer, want zo blijft de industrie gezond en groeit de vraag naar technische specialisten.

Kortom, VR is een fantastische manier om veilig te leren omgaan met de machines in de glasfabriek. Met VR kruip je als het ware ‘in’ het glas en leer je het specifieke proces om flessen te maken kennen. Bij O-I Leerdam en Maastricht kun je op een interactieve, boeiende en duurzame manier leren, waardoor je straks met vertrouwen aan de slag kunt als operator. Dus waar wacht je nog op? Zet die VR-bril op en duik in de wondere wereld van de glasfabriek!