Blog

Bouwen aan een duurzame toekomst

3 april 2023

4 minuten

header_blog_over_glas_gesproken
Bij O-I staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Als ’s werelds grootste koper van gerecycled glas streven we er elke dag naar om verantwoordelijk, veilig en actief te zijn in de gemeenschap – het is een kernonderdeel van wie we zijn. Duurzaam ondernemen is een van de pijlers van onze strategie. Het motto “Make what matters” volgen we nauw. Er is echter altijd ruimte voor verbetering. En daarom bouwen wij dag in, dag uit aan een duurzame toekomst. Zo ook met de bouw van een nieuwe oven in Maastricht. 

Elke dag duurzaam 

Bij O-I Netherlands gaat het licht nooit uit. 365 dagen per jaar, 7 dagen per week en 24 uur per dag zijn wij druk bezig met het produceren van glazen potten en flessen. En dat niet alleen. We zijn continue bezig met het efficiënter inrichtingen en verduurzamen van onze processen, voor onze collega’s en voor de wereld. Terwijl onze collega’s op de plant in Maastricht druk bezig zijn met het produceren van glazen verpakkingsmiddelen, zijn wij achter de schermen druk bezig met de bouw van een nieuwe oven. 

 

Het proces

De eerste stap is om al het glas uit de oude oven te laten lopen. Dan wordt de oven pas afgebroken. Daarna wordt de staalconstructie van de nieuwe oven gebouwd, evenals de vuurvaste materialen. Tegelijkertijd ondergaan de drie machines die aan de oven zijn gekoppeld onderhoudswerkzaamheden. Het project omvat upgrades in ovenbesturingstechnologie, voorbereiding voor een DeNox-filter, versterking van het duurzaamheidsprofiel van de fabriek en veiligheidstrainingen over gerichte ovengerelateerde onderwerpen. 

banner_blog

De plant van de toekomst 

Deze ovenrenovatie speelt een grote rol in het klaarmaken van de fabriek voor de toekomst. Op de oven wordt een AS-IS rebuild uitgevoerd. We vernieuwen het besturingssysteem naar de laatste stand van techniek. De gasstraat passen we aan naar de huidige norm en ook de aandrijving van de machine wordt aangepast naar de laatste stand van techniek. Een initiatief om de productie van flessen en potten te verduurzamen. Zo beperken we milieuvervuiling én kunnen we dezelfde hoeveelheid verpakkingsmaterialen produceren met een lager gebruik van grondstoffen. Een bewuste stap richting een duurzame toekomst.