Close the Glass Loop: samen de glasketen sluiten
2 juni 2025
3 minuten

Wat als we ál het glas in Nederland zouden recyclen? Glas is eindeloos herbruikbaar, maar toch belandt jaarlijks nog 100 miljoen kilo in de vuilnisbak. Zonde, want hoe meer glas we terugwinnen, hoe duurzamer de keten wordt. Bij O-I zetten we alles op alles om dat te veranderen – onder andere via het Europese initiatief Close the Glass Loop. Joost Laven, Sustainability Manager bij O-I en voorzitter van Stichting Duurzaam Verpakkingsglas (SDV), neemt je mee in deze missie. Een missie waar jij als toekomstig collega zélf aan kunt bijdragen.
De glasketen rond maken
Close the Glass Loop is een samenwerkingsverband van veertien Europese landen. In Nederland wordt het gedragen door SDV, waarin O-I, Ardagh en Maltha samen optrekken. Joost: “We werken al jaren aan betere recycling van verpakkingsglas. Maar met Close the Glass Loop brengen we álle schakels in de keten bij elkaar – van producenten zoals HAK en Unilever tot gemeenten, inzamelaars, recyclers, het ministerie en brancheverenigingen. Alleen samen kunnen we de cirkel echt sluiten.”
Want glas recyclen, dat gaat toch al goed?
“Dat denken veel mensen, maar er verdwijnt nog steeds veel glas in het restafval, wel 100 miljoen kilogram per jaar” legt Joost uit. “We zaten een paar jaar geleden op 90% inzameling, nu nog maar 86%. Ons doel is 100%. Dit lijkt wellicht onrealistisch maar hoger dan 90% is zeker mogelijk. Elke scherf telt.”
Tegelijk komen er vaak dingen ín de glasbak die er juist níet horen: porselein, aardewerk, hittebestendig glas. Dat lijkt onschuldig, maar zorgt ervoor dat ook goed glas verloren gaat bij het sorteren.
Drie knoppen om aan te draaien
Close the Glass Loop richt zich op dit moment op drie dingen:
- Heldere communicatie naar burgers: wat hoort in de glasbak, wat niet?
- Bewustwording bij gemeenten: wat en hoe wordt er gecommuniceerd, zijn er genoeg glasbakken en op de juiste plekken?
- Inzicht in glasstromen uit de bedrijfssector: hoeveel glas gebruiken bedrijven zoals de horeca, sportclubs en verenigingen, en wat gebeurt er mee?
Joost: “De scheidingsregels voor zowel burger als bedrijf kunnen verschillen per gemeente. Dat maakt het voor mensen en bedrijven verwarrend. Daarom hebben wij samen met andere organisaties een landelijke Glaswijzer (weggooiwijzer) ontwikkelt, zodat iedereen weet waar hij aan toe is.”

Glas als toekomstbestendige verpakking
Waarom is dit zo belangrijk? Omdat glas een van de duurzaamste verpakkingsmaterialen is – mits goed gerecycled. Joost: “Verpakkingsglas bestaat nu gemiddeld voor 60% uit scherven. Dat bespaart grondstoffen, energie en CO₂. Maar het kan beter. Hoe meer scherven we terugwinnen, hoe duurzamer de fles of pot op jouw tafel.”
En de toekomst? Die ligt in nóg lichtere glazen verpakkingen, herbruikbare flessen, en ovens die draaien op elektriciteit, waterstof of biobrandstoffen. “We werken hard aan nieuwe technologieën, maar het lukt niet zonder die simpele glasbak op de hoek van de straat,” zegt Joost.
Werken aan een duurzamere wereld – letterlijk
Bij O-I werk je in een omgeving waar duurzaamheid geen buzzwoord is, maar dagelijks werk. Of je nu op de vloer staat of de strategie bepaalt – iedere collega draagt bij aan een schonere glasketen.
Joost sluit af: “We willen dat glas ook in de toekomst dé veilige en duurzame keuze blijft. Daar hebben we iedereen bij nodig. En hoe mooi is het als je daar als collega bij O-I zelf aan kunt bijdragen?”